Mit tegyek, ha meghibásodott a Hajdu villanybojlerem?

Mit tegyek, ha meghibásodott a Hajdu villanybojlerem

Sokaknak van otthon Hajdu villanybojlerre, hiszen egy megfelelően karbantartott szerkezet akár 20- 25 évig is üzemelhet anélkül, hogy szerelő látta volna. Természetesen ezt követően sem kell kidobni, egy alapos karbantartás után még évekig szolgálhat minket. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló hibák ennél a típusnál!

 Nem jön meleg víz, hiába szeretném!
Van a bojlerben egy, a meleg víz szállításáért szükséges merülő cső, amely a vízmelegítő tartályból „hozz el” nekünk a meleg vizet. Ha ez a cső kilyukad, megreped, vagy bármilyen módon meghibásodik, akkor egyszerűen hamarabb elfogy majd a meleg víz, mert nem lesz képes a megfelelő szállításra. Ennek javítása azért is sürgős, mert amíg nem cseréli kik egy szakember ezt a csövet, addig hiába nyitjuk meg a meleg vizes csapot, maximum langyos vízre számíthatunk a hiba mértékétől függően.

Folyik a víz a bojlerből
Az idők során ennek a szerkezetnek rengeteg terhet kell elviselnie, éppen ezért egy idő után igencsak elhasználódik. Ahogy elindul a fűtés a bojlerben, nő a víz térfogata, ezzel együtt pedig a víz nyomása is. Mivel a szerkezetben van egy biztonsági szelep, így ezzel lekerül a teher a nyomáscsökkentőről. Ha ez meghibásodik, akkor a szelep folyamatosan engedi a vizet, így érdemes mielőbb szakember hívnod!

Úgy látom, hogy vízköves a bojlerem. Lehetséges ez?
Igen, lehetséges, hiszen a fűtőszálon és környékén igen nagy a hőmérséklet ingadozás, ami a fűtőszál repedéséhez is vezethet. Érdemes akkor is szerelőt hívni, ha nem tapasztalunk hibát, így megelőzhetjük a bajt egy vízkő mentesítéssel. Egyébként a fűtőszálat is érdemes időről időre cserélni, hiszen egy esetleges hiba a belső tartály sérüléséhez is vezethet, amely újabb és újabb hibákat vonhat maga után.

Mivel rendszerint már igen régen beszerelt szerkezetekről van szó, érdemes időről időre egy kis figyelmet szentelni nekik egy szakember bevonásával. Ha már rendellenességet tapasztalunk, biztosan van valami baj, ami miatt a zsebünkbe kell nyúlnunk. Megelőzés esetén azonban elkerülhetőek a komolyabb gondok.

Villanybojler szerelés, bojler szerviz

hajdu-bojler-szerviz

Villanybojler szerelés, bojler szerviz

Tegyük fel, hogy éppen hazaértél egy hosszú hétfő után. Nem terveztél túlórázni, a főnök mégis benn tartott, most pedig csak egyetlen dologra vágysz: egy forró fürdőre. Vagyis vágynál, mert hoppá, nincs meleg víz. A bojlernél se kép, se hang, egyszerűen semmit sem csinál. Az esti fürdő ugrott, de mi a teendő ilyenkor? Segítünk!

A rossz hír az, hogy meghibásodott a villanybojlered. A jó hír viszont, hogy a segítségedre tudunk sietni.

Mi lehet az oka a meghibásodásnak?

Nem melegít, csepeg vagy folyik? Akkor már biztos, hogy valami baja van a villanybojlernek. A hibának több oka is lehet. Elképzelhető, hogy a vízkő lehet az oka, de az is lehet, hogy kilyukadt a fenéklemez, melyet így cserélni kell. Az idők során a bojler oldala is kilyukadhatott, de egyszerűen elektromos hibáról is lehet szó. A legfontosabb, hogy bármilyen hibát észlelünk, semmiképp ne nyúljunk a bojlerhez, ne szereljük szét és ne próbáljuk megjavítani, mert a meglévőnél is nagyobb kárt okozhatunk. A feladat, hogy egyszerűen hívjunk szerelőt, mondjuk el, mit tapasztalunk és várjunk a kiérkezéséig.

Akkor is kell néha villanybojler szerelőt hívnom, ha nincs semmi baja a villanybojlernek?

Igen, érdemes, hiszen ha évente egyszer elhívunk egy szakembert, aki eltávolítja a vízkövet és átnézi a bojlert, energiát takaríthatunk meg és a szerkezet élettartamát és megnövelhetjük.